El segon disc de Jordi Barceló


  • Comparteix:

Jordi Van Campen

Jordi Van Campen


Publicat: el 12/ago/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El pianista santcugatenc Jordi Barceló ha presentat el seu segon treball, 'La Grandalla (tocant el cel)', a l'SGAE de Barcelona. La sala era plena de gom a gom i el públic va gaudir d'un concert que el mateix pianista descriu com 'una explosió de sentiments i paisatges'. Una gran ocasió, esperem que no l'única, per gaudir d'una música composada des de la tendresa i la varietat de registres.

I és que la carrera musical de Jordi Barceló és rica i extensa. Sota la supervisió del seu pare, el conegut clarinetista 'Chicho' Barceló, va començar com a nen prodigi en creuers transoceànics. Més endavant, amb només vint anys, dirigia una big band prou recordada: la Cotton Club. Coneixedor dels secrets de la música llatina, va aprofundir en els seus estudis de clàssica per, finalment, submergir-se en la màgia del jazz. La seva tesi doctoral presenta el Latin Stride, un nou estil dins del Jazz Fusió.

Fa anys que Barceló arranja cançons per als artistes més coneguts, però també composa els seus propis temes, que ara presenta en aquest La grandalla. Ha tocat per tot el món i en tots els àmbits, i una complexa evolució l'ha menat fins al món de la pedagogia a Andorra, on aporta un valor afegit i reconegut, al costat d'un altre il·lustre santcugatenc d'adopció: el violinista Gerard Claret.

És habitual que els lectors s'adrecin a un escriptor i li demanin què el va inspirar per escriure un relat determinat. O bé que vulguin saber en qui es va inspirar per crear tal personatge. O simplement pregunten: Això que expliques, t'ha passat de veritat?, amb la qual cosa et deixen desarmat... Parlant amb en Barceló, m'adono que un disc, com un llibre, és una memòria. En aquest cas, la memòria del compositor. La grandalla presenta onze situacions viscudes, vivències que amb el temps han esdevingut temes de gran bellesa. Amb ells, Barceló ens transmet generosament el sentiment que li va deixar cada experiència.

Esperem que aviat el podrem gaudir en directe a Sant Cugat, la ciutat que l'ha vist créixer. Potser aleshores serà el moment de parlar de les moltes anècdotes que aquest pianista, aleshores un jove amb molta empenta, ha deixat entre nosaltres. Senyores i senyors, amb tots vostès... Jordi Barceló!

JORDI VAN CAMPEN és director de Sprint Idiomes
Home sense gat


Columna publicada originalment el 13 de febrer de 2013



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.