La redefinició de Can Cadena cap a una mobilitat més sostenible i segura, a tocar

La junta de veïns també ha donat llum verda al Pla de Joventut de Valldoreix


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de Can Cadena / Foto: Google Maps

Imatge d'arxiu de Can Cadena / Foto: Google Maps

Pas gairebé definitiu per a una nova mobilitat a l'entorn de Can Cadena. La junta de veïns de Valldoreix ha aprovat inicialment el projecte de reordenació d'aquest espai de la vila, que posa al centre els vianants i els ciclistes. Junts per Valldoreix i la CUP-PC han votat a favor de la iniciativa; el PSC ha votat en contra i ERC-MES i Cs s'han abstingut.

Està previst que els treballs, amb un cost de 957.409 euros, es divideixin en set grans àmbits: la plaça de Can Cadena, l'accés a l'estació de FGC, la plaça de Joan Majó, el passeig de Valldoreix, el carrer de Cervantes, el passeig d'Olabarria i el parc de l'avinguda de Bilbao. La vocal Susana Herrada confia que l'EMD assumeixi 800.000 euros, mentre que la resta espera que es pagui via una subvenció del Servei Català de Trànsit.

La vocal del PSC, Susanna Casta, considera que el pressupost és "inassumible" per a l'administració descentralitzada; a més, ha lamentat que el govern no prioritzi fer despeses d'aquesta magnitud en projectes com el d'urbanització de l'avinguda del Baixador.

Per la seva banda, el republicà Ramon Segura aposta per simplificar el projecte per abaratir-lo, i ha posat d'exemple el 'carrer bici' del passeig de Valldoreix, a Sant Cugat, on els treballs que es van fer van ser els mínims per garantir la prioritat dels ciclistes. També ha lamentat que el projecte no dona una solució a la reubicació dels negocis que es troben a aquesta àrea, com el quiosc o la floristeria. Així, ha avançat que revisaran el projecte per presentar-hi al·legacions.

A més, el plenari ha aprovat definitivament el projecte per urbanitzar l'aparcament de Can Cadena. El projecte d'execució suposarà una despesa pressupostària de 773.736 euros. L'espai oferirà 170 places d'aparcament, de les quals sis estaran reservades per a càrrega de vehicles elèctrics i sis més per a persones amb mobilitat reduïda. El projecte ha comptat amb el vot favorable de tots els grups municipals, tret del PSC, que s'ha abstingut.

Pla de joventut

Valldoreix és a punt de fer efectiu el seu Pla de Joventut. De moment, la junta de veïns l'ha aprovat, amb vots a favor de Junts i de Cs i l'abstenció d'ERC-MES, el PSC i la CUP-PC, i ara se sotmet a un període d'exposició pública de 30 dies. El vocal de Joventut, Bernat Gisbert, ha defensat que aquest pla és una resposta a les necessitats sorgides arran de la crisi de la Covid-19. Aquest ha estat un dels punts de crítica per part de l'oposició: la vocal socialista Susanna Casta creu que fer les enquestes que han servit per elaborar l'estudi durant 2021 pot comportar resultats "pervertits". En aquest sentit, ha instat l'executiu a retirar el text per repensar-lo, crida a la qual no s'ha accedit.

Per la seva banda, el vocal de la CUP-PC, Ferran Margineda, ha lamentat que la proposta no hagi prosperat amb més consens. També creu que el document es queda curt el vocal d'ERC-MES Ramon Segura, que malgrat tot creu que és positiu que Valldoreix disposi d'un pla.

El Pla de Joventut pretén, entre d'altres aspectes, "recuperar el jovent descentralitzat" que actualment marxa fora en el seu temps lliure.

Mocions

La junta de veïns ha donat llum verda per unanimitat a la moció de la CUP-PC perquè el web municipal inclogui informació sobre com empadronar-se. De fet, es tracta d'una proposta que ja ha arribat virtualment executada, ja que amb la renovació de la web ja s'inclourà un enllaç que redreçarà els interessats al Departament d'Igualtat.

El plenari també ha donat llum verda a la moció de Junts per Valldoreix (impulsada pel PDeCAT) per donar suport a la proposició de llei "per fer front a l'ocupació il·legal d'immobles". El text ha prosperat gràcies al suport del vocal de Cs i l'abstenció del PSC; ERC-MES i la CUP-PC han votat en contra. La vocal de Junts i militant del PDeCAT Lluïsa Muñoz ha qualificat l'okupació com un "problema exponencial que no només afecta el dret a la propietat privada, sinó també al benestar del veïnat" i ha instat les administracions a fer-hi front, tant frontalment com amb polítiques que abordin les situacions de vulnerabilitat.

El vocal cupaire Ferran Marginada ha qualificat el text de ser una "manipulació barroca" i ha lamentat que el text no estigui enfocat en combatre pràctiques mafioses lligades, per exemple, a les drogues, en lloc de centrar-se en l'okupació. En el mateix sentit s'ha pronunciat el vocal d'ERC-MES Ramon Segura, que ha recordat que les okupacions, entre 2017 i 2021, han caigut a Sant Cugat un 40%. En aquest sentit, ambdós grups han coincidit a criticar que la proposta de Junts crea una "alarma social" sobre una situació que no s'ajusta a la realitat.

Per la seva part, la vocal del PSC, Susanna Casta, ha justificat l'abstenció perquè comparteix la defensa de la propietat privada, però considera que a Valldoreix "no hi ha un problema" amb l'okupació.

A banda, la moció d'ERC-MES perquè l'EMD disposi d'un pla de comunicació ha quedat sobre la taula, ja que aquest document ja existeix. El govern descentralitzat s'ha compromès a presentar-lo en la propera sessió plenària.

Modificació pressupostària

La junta de veïns ha donat llum verda a una modificació pressupostària de 75.259 euros, provinents del romanent, que serviran per pagar combustibles, comissions bancàries, mobiliari i dues càmeres de seguretat. Aquest punt ha prosperat amb els vots a favor de Junts i l'abstenció de l'oposició en bloc.

CONSULTA AQUÍ LA DOCUMENTACIÓ DE LA JUNTA DE VEÏNS

RECUPERA AQUÍ LA SESSIÓ PLENÀRIA






Susana Herrada

Un carril bici unidireccional a Can Cadena, un nou itinerari per vianants al passeig Valldoreix, la millora de passos per vianants i la disminució de la velocitat de circulació.

Ramon Segura

Senzill: el carrer bici del passeig de Valldoreix és correcte, i el cost (pintura i pals) funciona.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.