Fer fora famílies per llogar pisos per habitacions: la nova realitat a Sant Cugat

La promotora Novafinca no està renovant el lloguer a desenes de veïns perquè a les finques que gestiona vol implementar el 'coliving'


  • Comparteix:

El local de la immobiliària Nova Finca al passeig Francesc Macià / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

El local de la immobiliària Nova Finca al passeig Francesc Macià / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

'Viuràs tranquil·lament en ubicacions estratègiques lluny del caos de la ciutat. Podràs gaudir de més calma, connectar amb la natura, fer esport i respirar'. Amb aquests reclams, el portal web Sendia Coliving convida les persones interessades a llogar una habitació a Sant Cugat per un preu que oscil·la entre els 800 i els 1.000 euros. Són habitacions de pisos gestionats per la promotora Novafinca, que ha decidit no renovar el lloguer a desenes de veïns per començar a implementar el 'coliving', segons ha publicat el Diari Ara. Aquest model va dirigit a 'persones amb inquietuds compartides, forma de vides similars i una mentalitat en comú', segons el mateix portal web. Una realitat, però, que està expulsant famílies que no es poden permetre els lloguers actuals de la ciutat.

Com avança l'Ara, l'alarma va saltar fa mesos quan diversos pisos de la immobiliària es van anar buidant de llogaters. Així ho explica Laura Suari, veïna d'una de les promocions que Novafinca té al barri de Can Gatxet, a Cugat Mèdia. "Des de fa sis mesos, estem sols al replà perquè no han renovat el lloguer a la resta d'inquilins. Ha començat un degoteig i cada tres o quatre mesos marxa algú", explica la santcugatenca, que arran d'aquesta situació va decidir trucar la promotora. "Ens van dir que volien fer 'coliving', que era una prova pilot i que, de moment, no es renovaria cap contracte". En total, segons l'Ara, hi ha més d'un centenar de pisos afectats. Tant Novafinca com Sendia Coliving són propietat de la immobiliària Marbori, que gestiona centenars de pisos a Sant Cugat.

L'Ajuntament vol regular-ho

Aquests fets han arribat a oïdes de l'Ajuntament, que ha començat a buscar fórmules per tal d'intervenir davant aquesta situació, com ja va passar amb els pisos turístics. El regidor d'Habitatge, Francesc Duch, ha explicat a Cugat Mèdia que el consistori té sobre la taula diferents línies de treball per "evitar que es faci fora a més famílies". Una d'elles, una modificació del planejament que reguli aquests fets. "Una cosa és el 'coliving' i una altra és fer fora veïns que en alguns casos porten més de 30 anys al municipi", denuncia Duch, que fa una crida als afectats, entre els quals fins i tot hi ha treballadors municipals, a dirigir-se a l'Oficina Local d'Habitatge per tal de "coordinar tota la informació".

L'Ajuntament s'ha reunit amb alguns dels veïns aquest dilluns per conèixer la seva situació. Una de les més difícils, una parella de jubilats de 72 anys que porten 37 anys vivint en el mateix pis que no els han renovat el contracte i que hauran de marxar de Sant Cugat perquè no poden fer front al preu de l'habitatge del municipi. Per altra banda, des del Sindicat de Llogateres també han creat un grup per coordinar-se amb els afectats.

Què és el 'coliving'?

Aquest model habitacional va néixer a Sant Francisco i s'ha materialitzat als Estats Units, Alemanya i al Regne Unit. Està especialment dirigit a joves emprenedors del món digital que poden teletreballar, els anomenats 'nòmades digitals'. De fet, el portal web Sendia Coliving ja preveu que l'oferta d'habitacions interessarà a persones de fora de l'Estat. Així, en un apartat del web asseguren que gestionen l'allotjament, la mobilitat i l'assessorament legal de l'inquilí que vingui de fora d'Espanya.

També es promocionen explicant els serveis dels quals podran disposar els inquilins: un 'coworking', Wi-Fi d'alta velocitat, neteja setmanal, piscina, cuina equipada, entre d'altres. En aquest sentit, aquest model es caracteritza perquè la promotora deixa l'habitatge enllestit perquè l'inquilí només hagi d'entrar a viure amb tots els serveis i necessitats cobertes.




Francesc Duch

A mi m'agradaria separar el que és el lloguer d'habitacions i el 'coliving'. Vull denunciar que fer lloguers d'habitacions i fer fora famílies és una altra cosa.

Laura Suari

Vam veure que els veïns del costat ja no hi eren. Els de davant del replà, també. La tercera que quedava ens la vam trobar fent la mudança i ens va explicar que no els renovaven.



  • Comparteix:

COMENTARIS

Fer fora famílies de casa seva per llogar habitacions a un preu d'entre 800 i 100 euros? Novafinca és una promotora o una màfia? Segons la Llei d'Habitatge, Sant Cugat és una zona tensionada i es poden regular els preus del lloguer. Per tant, espero senyor Duch, que l'Ajuntament es posi les piles per prohibir o limitar aquest tipus de pràctiques. I ja posats, si alguna administració competent ho considera oportú, sancionar Novafinca.

Jaume Batlle. Enviat el 31/oct/23


Llevamos años y años dejando que la economía de los avaros se expanda a sus anchas y sin que nadie se ponga las pilas. "El precio es libre", argumentan y nuestra ciudad se convertirá - va camino de eso - en un territorio de gentes de paso y que les importa bien poco lo que vivan o dejen de vivir el resto de sus conciudadanos. Con que les hablemos en inglés ya se quedan tan contentos. Las denominadas empresas digitales "podrían potenciar los principios de la economía circular en lugar de redoblar el capitalismo extractivo" (Douglas Rushkoff) Pero no. Los nuevos nómadas digitales aspiran a ser como Elon. Musk, Jeff Bezos y Richard Bransor. Mejor nos iría si se fueran los tres a colonizar Marte. (Están en ello, sin duda) Y los pisos serían más asequibles.

Juan Carlos Vazquez Vazquez. Enviat el 31/oct/23


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.