Fort descens de la velocitat de reproducció de la covid a Sant Cugat durant el cap de setmana

Aquest índex és clau per doblegar la corba de contagis, però encara està per sobre d'1 (1,38)


Temes relacionats

Així s'ha viscut el primer cap de setmana de confinament perimetral a Sant Cugat ( 1/nov/20)

Controls policials a Sant Cugat per garantir el compliment del toc de queda i el confinament municipal (31/oct/20)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una prova de test serològic. / Foto: ACN

Imatge d'arxiu d'una prova de test serològic. / Foto: ACN

La Rt, o velocitat de reproducció, de Sant Cugat ha passat d'1,74 punts divendres passat, a 1,38 aquest dilluns. Aquesta és una bona dada, segons els experts en epidemiologia, però encara és alta perquè està per sobre d'1. No es començarà a doblegar la corba de contagis fins que aquest índex Rt estigui de manera sostinguda per sota d'1, que voldrà dir que una persona en contagia menys d'una de mitjana. Pel que fa al risc de rebrot, aquest continua en unes xifres molt elevades (784), 32 punts menys que aquest diumenge, però.

Actualment hi ha 20 santcugatencs ingressats en hospitals per culpa del virus, tres dels quals a l'UCI. En total, ja s'han infectat de Covid-19 2.397 veïns de la ciutat. La xifra de morts des de l'inici de la pandèmia és de 194.

Les dades de Sant Cugat estan en la línia de les de la comarca i de la resta de Catalunya, amb petites variacions. A Catalunya, la Rt també ha baixat molt els últims dies, i se situa de mitjana a 1,12, mentre que el Vallès Occidental està a 1,15. I pel que fa al risc de rebrot, la dada catalana és de 835, i la vallesana és de 848.



Tests ràpids
Salut farà tests ràpids als contactes de les persones que hagin donat positiu per coronavirus amb l'objectiu de detectar nous contagis i focalitzarà els cribratges massius via PCR als barris i escoles on es disparin els contagis. En aquest sentit, el departament obre la porta a plantejar la possibilitat de disposar de punts fora dels Centres d'Atenció Primària (CAP) i mantenir "circuits interns" amb separació de les malalties respiratòries.

En un document dirigit als professionals sanitaris, la Generalitat també insta -en el cas de l'àmbit educatiu de la secundària- als alumnes a fer-se ells mateixos l'extracció nasal de mostra, això sí, supervisats pels seus docents. Tot plegat s'emmarca en una fase de "mitigació" lligada estretament a l'evolució de la pandèmia a Catalunya.

Salut recorda que un cop fet, el resultat negatiu d'un test no eximeix la persona de fer la quarantena encara que no presenti símptomes. Pel que fa als gestors de contactes, aquests no realitzaran trucades de seguiment als contactes dels grups de convivència dels escolars. Seran, doncs, els mateixos centres que informaran els pares i mares dels contactes sobre el temps i les mesures que han de seguir.

Els canvis arriben després que en les darreres setmanes s'hagi produït certa saturació en alguns centres hospitalaris. Tot plegat derivat de l'important augment de casos de covid-19 a tot Catalunya. Els anomenats testos ràpids, "antígens" permetrien accelerar els resultats i evitar esperes de diversos dies.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.