Jaume Saura: 'La digitalització de l'administració pot suposar avenços en matèria de drets, però també retrocessos'

L'adjunt general del Síndic de Greuges, Jaume Saura, ho analitzarà aquest dilluns 1 de març al cicle de conferències 'Enraonar'


  • Comparteix:

L'adjunt general del Síndic de Greuges de Catalunya, Jaume Saura, és un dels ponents del cicle 'Enraonar' / Foto: Cedida

L'adjunt general del Síndic de Greuges de Catalunya, Jaume Saura, és un dels ponents del cicle 'Enraonar' / Foto: Cedida

L'adjunt general del Síndic de Greuges de Catalunya, Jaume Saura, és el següent ponent del cicle 'Enraonar', amb la xerrada 'Com exigir els nostres drets a les Administracions Públiques?', aquest dilluns 1 de març (19h). La conferència es podrà seguir per 'streaming' a Cugat Mèdia i al canal de Youtube de l'Ajuntament, organitzador del cicle. Aquesta edició de l''Enraonar' està dedicada als Drets Humans. Abans de la ponència, Cugat Mèdia ha entrevistat Saura.

La ciutadania coneix els drets que té davant les Administracions Públiques?
Depèn a qui preguntis. Hi ha gent que coneix els seus drets i que està ben assessorada, però també hi ha una part molt important de la ciutadania, la més vulnerable, que o bé no coneix els seus drets, o en coneix alguns i no tots, o bé se sent atemorida davant de les institucions a l'hora d'exercir-los. Una cosa és conèixer-los i l'altra és exigir-los.

En quins drets centrarà la seva ponència?
És una conferència més enfocada als instruments de garantia que no pas als drets. Parlaré del paper que té el Síndic de Greuges per exigir a l'Administració el seu compliment. Aquesta institució intervé quan un ciutadà o ciutadana es troba en situació de vulneració de drets per part d'una Administració, sigui de l'àmbit que sigui (municipal, Generalitat o estatal). Els drets entre particulars no afecten la institució del Síndic, són els tribunals qui ha de dirimir aquest tipus de diferències.

Com ha alterat la tecnologia els drets de la ciutadania i els mecanismes per reivindicar-los?
Les noves tecnologies tenen un impacte molt important en el gaudi dels drets des de moltes dimensions. Tenen una cara molt positiva perquè, entre altres, faciliten l'accés a la informació i el contacte de la ciutadania amb l'Administració, molt més dinàmic que no en la presencialitat. Ara bé, òbviament també hi ha riscos. Per exemple, des del Síndic recomanem que els avenços de les seus electròniques no vagin en detriment de les persones que necessiten una atenció personalitzada a causa de la seva falta d'alfabetització digital.

El mateix passa amb altres fenòmens com la Intel·ligència Artificial, un camp nou que també planteja la possibilitat d'avenços en termes de garantia de drets. No obstant, els algoritmes que agilitzen la tasca de l'Administració poden generar biaixos discriminatoris per raó de sexe, de raça entre altres. La digitalització de l'Administració i del món en general pot suposar avenços en matèria de drets, però també retrocessos que cal estar vigilant.

El Síndic de Greuges vetlla pel compliment dels drets de la ciutadania. Com es materialitza aquesta funció?
El Síndic actua tant a instància de part, a través de les queixes, com a instàncies d'ofici, actuacions que iniciem nosaltres mateixos quan veiem coses als mitjans de comunicació que ens sembla que mereixen una investigació. A més, la institució també elabora informes i monogràfics que tenen un caràcter més general. Les temàtiques són amplíssimes, poden anar des d'una situació de soroll per oci nocturn, medi ambient o llistes d'espera de salut. Les nostres resolucions tenen caràcter de recomanació perquè la tasca del Síndic no és la d'un tribunal de justícia sinó ajudar i col·laborar amb les administracions per fer millor la seva feina. Tot i així, tenim una taxa d'acceptació molt alta de les recomanacions, de més del 90%.

El mandat de l'actual Síndic, Rafael Ribó, és un dels més de cent càrrecs pendents de renovació pel Parlament de Catalunya. El Parlament és l'encarregat d'escollir un nou síndic o síndica. En quin punt del procés de renovació estem ara mateix i quin efecte poden tenir-hi les darreres eleccions catalanes?
El titular de la institució de la institució del Síndic de Greuges va acabar el seu mandat fa pràcticament dos anys i estem en funcions des d'aleshores. El nomenament requereix una majoria qualificada [tres cinquenes parts de la cambra], cosa que fa més difícil nomenar a algú, però entenc que una de les primeres tasques que hauria de tenir el nou Parlament després de nomenar el govern és renovar les institucions que han passat el seu mandat fa molt de temps. Jo crec que en els propers mesos es reiniciarà el tràmit de fer convocatòria, fer audiències davant de la Comissió del Síndic i finalment elevar una candidatura davant del Ple del Parlament.


Jaume Saura

Recomanem que tots els avenços tecnològics no vagin en detriment de les persones que necessiten alfabetització digital.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.