15-M: 10 anys indignats

Cugat Mèdia recull la veu de quatre testimonis per conèixer com es va viure la 'revolta dels indignats' a Sant Cugat


  • Comparteix:

Han passat 10 anys del 15-M, la 'revolta dels indignats'. El 15 de maig de 2011, en plena crisi econòmica i de retallades, el moviment irrompia amb força arreu de l'Estat espanyol per protestar contra el sistema. Va rebre el nom de moviment dels 'indignats' i, durant dies, la ciutadania va envair les places de les ciutats. Les més icòniques van ser la plaça Catalunya de Barcelona i la plaza del Sol de Madrid. La protesta va arribar fins a Sant Cugat el 26 de maig, quan un grup, principalment de joves, van acampar a la plaça d'Octavià fins al 13 de juny per reivindicar una 'democràcia real i participativa'. Cugat Mèdia recull, en aquest reportatge, el testimoni de quatre persones que van formar part del moviment local.

"Les peticions van quedar penjades a l'Ajuntament", explica el regidor de la CUP-PC, Marco Simarro, qui també va formar part del moviment del 15-M a la ciutat. Fent una mirada enrere, Simarro descriu que l'acampada va ser "efusiva i efímera" però, gràcies al 15-M, la "vida política" de Sant Cugat "ha augmentat molt".

Foto: Pep Pujol
Els assistents a l'acampada es reunien en assemblea a la plaça d'Octavià / Foto: Pep Pujol


El moviment també va arribar fins als barris i, a Sant Cugat, es va fer sentir a la Floresta. Cecília Gefaell i Montse Martínez van estar vinculades a la revolta des de l'inici, a la plaça Catalunya i, posteriorment, a la Floresta, on la protesta es va quedar durant mesos a la plaça Miquel Ros. Durant mesos, sovint se celebraven assemblees i, al novembre, van okupar l'antiga seu de Caixa Terrassa, a la mateixa plaça, i hi van fer un Ateneu. Els Mossos d'Esquadra els van desallotjar dos mesos després.

Montse Martínez posa èmfasi en el fet que "la diferència" entre aquest moviment i "les altres lluites" és que els joves "estaven al carrer". Assegura que el problema va ser que les demandes "no van quallar" en l'àmbit polític. Així i tot, Martínez ressalta que el 15-M va ser un moviment "molt bonic i estès per tot el món". Per Gefaell, "el missatge que queda del 15-M és que junts podem fer el que ens doni la gana".

Foto: Pep Pujol
La 'revolta dels indignats' reclamava una 'democràcia real i participativa' / Foto: Pep Pujol


La 'revolta dels indignats' no va passar desapercebuda pel fotògraf santcugatenc Pep Pujol. Des dels inicis de l'acampada a la plaça d'Octavià, Pujol va convertir-se "en l'ull" de la protesta i es va implicar per poder mostrar, a través d'imatges, el que va passar just fa 10 anys a Sant Cugat. El fotògraf explica que el 15-M no era "només una festa", com "tant es va dir a la ciutat", sinó que era una "trobada amb molt contingut i compromís" on els joves "es van unir" per una reivindicació social.







Marco Simarro

Les peticions van quedar penjades a l'Ajuntament i una mica a l'aire. Però, al final, la vida política d'aquesta ciutat ha augmentat molt gràcies a l'eclosió social i política del 15-M. L'acampada vertebra les lluites que hi ha actualment.

Cecília Gefaell

Per mi, el missatge que queda del 15-M és que junts podem fer el que ens doni la gana. Podem guanyar totes les batalles junts, tots, el poble ila gent corrent. Això passarà.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.