Cent anys del naixement de Frederic Roda, impulsor de la Unipau

El seu entorn escalfa motors per commemorar l'efemèride


  • Comparteix:

Frederic Roda, en una imatge d'arxiu / Foto: Cedida per Àlvar Roda

Frederic Roda, en una imatge d'arxiu / Foto: Cedida per Àlvar Roda

El 15 de gener de 1924 naixia Frederic Roda. Medalla d'Honor de Sant Cugat a títol pòstum, Medalla de Barcelona i Creu de Sant Jordi, va ser un dels impulsors de la Unipau i dona nom al premi de teatre que impulsa la Diputació de Barcelona. Amb motiu del centenari, el seu entorn està recopilant idees per commemorar l'efemèride.

Nascut el 1924, Frederic Roda es va caracteritzar per la seva lluita a favor de la pau, constituint-se com un referent per aquelles persones que han treballat amb aquest mateix objectiu a Catalunya. També va ser un dels introductors del primer moviment per la pau a Catalunya, Pax Christi. Després, va fundar l'Institut Víctor Seix de Polemologia al 1967 amb l'objectiu de motivar iniciatives per a la recerca sobre la pau, a través de diverses actuacions, entre elles la concessió del Memorial Joan XXIII per la Pau a persones o institucions destacades pel seu compromís en accions a favor de la pau.

El 1984, aquesta mateixa institució va impulsar la creació de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), amb seu a Sant Cugat, un projecte que va ser liderat pel mateix Roda, Arcadi Oliveras i el premi Nobel de la Pau, Adolfo Pérez Esquivel.

Frederic Roda va destacar també per la seva vinculació amb el món del teatre, on va ser membre del Foment de l'Espectacle Selecte Associació, FESTA, va ocupar el càrrec de director general de l'Agrupació Dramàtica de Barcelona -una tasca que combinava amb la feina d'actor i de director-, i durant el període de 1970 a 1980 va ser sotsdirector de l'Institut del Teatre de Barcelona.

A més, també va ser crític teatral de publicacions com Catalunya Express, Destino o La Vanguàrdia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.