Futur hospital de dia: el desplaçament i la gestió neguitegen els pensionistes i Marea Blanca

Els activistes celebren l'anunci, però reclamen el blindatge de l'assistència primària


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una concentració de Marea Blanca / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu d'una concentració de Marea Blanca / Foto: Cugat Mèdia

Marea Blanca i la Plataforma de Pensionistes creuen que encara s'han de resoldre incògnites sobre el futur hospital de dia que s'ubicarà a Rubí i que donarà servei també a Sant Cugat i Castellbisbal. El transport perquè tothom hi pugui arribar amb facilitat, el model de gestió, els recursos humans que s'hi destinaran i els serveis sanitaris que oferirà són alguns dels temes que neguitegen els activistes que, malgrat fer-ho des de la prudència, celebren l'anunci. Cugat Mèdia ha parlat amb els portaveus dels dos col·lectius, rellevants en les mobilitzacions en defensa de la sanitat pública.

El portaveu de la Plataforma de Pensionistes, Jordi Casas, subratlla els "peròs" que envolten la construcció d'aquest espai. El primer: qüestiona l'amplitud de la forquilla en què es començarà a construir, entre 2024 i 2027. Casas també apunta que l'espai triat, a Rubí, al parc empresarial de Can Sant Joan, requerirà una solució per a la mobilitat: "Hauran de fer un bus llançadora".

Tant els pensionistes com Marea Blanca reclamen més concreció sobre quines especialitats oferirà. De fet, la portaveu dels activistes en defensa per la sanitat pública, Assun Reyes, rebutja la nomenclatura que aquest serà un Centre d'Alta Resolució (CAR): "És més resolutiu que un CAP", ha reflexionat sobre un espai que denomina "hospital lleuger". Marea Blanca reclama tenir més detalls sobre el tipus de tractaments, teràpies i serveis que s'hi oferiran i aposta per implicar la ciutadania i el personal sanitari, amb un procés participatiu, per decidir-ho. Reyes també es pregunta quin tipus de dotació de recursos humans s'hi farà.

Salut ja ha posat de manifest la voluntat que MútuaTerrassa i el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) gestionin conjuntament l'hospital de dia. "No anem bé", ha lamentat des de la Plataforma de Pensionistes Jordi Casas, que creu que "està demostrat que el CatSalut gestiona molt millor que MútuaTerrassa, que és molt deficient". Sobre aquest tema, des de Marea Blanca, Assun Reyes també aposta per la pública i que sigui l'Institut Català de la Salut (ICS) qui gestioni el futur centre. Ara bé, recorda que la influència d'aquesta empresa pública és residual a la zona: només gestiona un CAP, a Terrassa.

Tant els pensionistes com Marea Blanca celebren l'anunci, però amb prudència, sense oblidar que aquest és un tema del qual es parla des de fa 20 anys i amb el temor que torni a quedar en paper mullat. Amb aquest panorama, recorden la importància de reforçar l'atenció primària, blindant el servei que s'ofereix als CAP i als consultoris.




Assun Reyes

Hi hauria d'intervenir la ciutadania i els professionals. Si es pot pernoctar, si tancarà a la nit, quins són els aparells...

Jordi Casas

Està demostrat, i això és una queixa constant nostra i de Marea Blanca, que el CatSalut gestiona millor que MútuaTerrassa, que és molt deficient.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.