La Unipau debat sobre els efectes de la violència i el militarisme a l'Amèrica Llatina


Temes relacionats

Les xarxes socials permeten la vigilància de la política mexicana, segons Rovira (22/jul/12)

La majoria de conflictes a l'Amèrica Llatina es vinculen amb la Unió Europea (21/jul/12)

Les desigualtats socials de Xile són un llegat de Pinochet, segons Traveria (20/jul/12)


  • Comparteix:

El conflicte colombià fa 50 anys que dura / Font: P. Vargas

El conflicte colombià fa 50 anys que dura / Font: P. Vargas

Cinc xerrades sobre el militarisme i la violència organitzada a l'Amèrica Llatina ompliran la jornada d'aquest dimarts del curs d'estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau). La història d'aquesta problemàtica al continent, la seva relació amb el narcotràfic i les alternatives per arribar a la pau seran alguns dels temes de les ponències. La jornada, que té lloc al Centre Borja, clourà amb la representació d'una obra en favor del canvi social a Llatinoamèrica.

La violència organitzada a l'Amèrica Central i del Sud serà analitzada des de diferents perspectives a través de cinc conferències, tres pel matí i dues per la tarda. A dos quarts de deu del matí començarà 'La consolidació democràtica de les FAS a l'Amèrica Central: els casos d'Hondures i el Salvador', una anàlisi dels acords de pau que es van assolir en aquests dos països del l'Amèrica Central després de les guerres civils, i que en lloc de dur a la reconciliació nacional han comportat més presència de les forces armades. La ponència serà a càrrec del catedràtic en Ciències Polítiques per la Universitat de Barcelona i investigador associat al Centre d'Estudis i Documentació Internacionals de Barcelona (CIDOB) en el programa d'Amèrica Llatina, Rafael Martínez.

Les alternatives de pau més interessants i prometedores del món i la seva creació enmig del conflicte armat més antic del continent, a Colòmbia, són els temes de la següent conferència, a càrrec del professor del departament d'Història Contemporània i membre de l'Institut per la Pau i els Conflictes de la Universitat de Navarra, José Ángel Ruiz Jiménez. La doctora en Ciències Polítiques per l'European University Institute i Investigadora de l'Institut d'Iberoamèrica de la Universitat de Granada, Elena Martínez, tancarà les activitats del matí amb una ponència sobre la relació entre el narcotràfic i la seguretat ciutadana a l'Amèrica Central.

A dos quarts de cinc de la tarda començaran les darreres activitats amb la conferència 'Reconstrucció del teixit social i la confiança', a la qual el doctor en Ciències Polítiques i de l'Administració per la Universitat Autònoma de Barcelona Salvador Martí exposarà la situació de violència a l'Amèrica Llatina els darrers 30 anys i les iniciatives per lluitar contra el fenomen. La darrera xerrada de la jornada serà a càrrec de l'Investigador de l'Institut d'Estudis Llatinoamericans d'Hamburg Otto Argueta, i versarà sobre la proliferació de la seguretat privada a l'Amèrica Llatina i els reptes que aquesta planteja per a la democràcia.

A les set del vespre tindrà lloc el 'Teatre de l'Oprimit', en favor del canvi social a Llatinoamèrica, i que serà presentada per Júlia Sánchez Andreo.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.