15 de juny, Dia Mundial de Sensibilització sobre el Maltractament a la Gent Gran

Manifest a càrrec del Consell de la Gent Gran de Sant Cugat


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de gent gran a Sant Cugat / Foto: Localpres

Imatge d'arxiu de gent gran a Sant Cugat / Foto: Localpres

El maltractament a la gent gran és una realitat que, segons alguns estudis internacionals, afecta al voltant del 18% de les persones d'aquest col·lectiu. Les Nacions Unides (ONU) ho considera una qüestió de Salut Pública i Drets Humans. Per això es va proclamar el 15 de juny com a Dia Mundial de Sensibilització sobre el maltractament a la gent gran. Durant aquesta jornada, el món sencer manifesta la seva oposició a qualsevol forma d'abús a les persones grans.

El maltractament en les persones grans pot comportar greus lesions físiques i conseqüències psicològiques prolongades i pot augmentar en els propers anys. Es calcula que l'any 2060 la població de Catalunya de 65 anys o més haurà passat d'un milió i mig de persones l'any 2020 a més de dos milions i mig. Són xifres que evidencien un envelliment progressiu, que planteja necessitats específiques i uns problemes que a poc a poc van tenint major visibilitat.

El maltractament de les persones grans és un acte únic o repetit que causa dany o sofriment a una persona d'edat, o la manca de mesures apropiades per evitar-ho. El maltractament pot ser de diferents tipus: Físic, psicològic, per abús financer, per negligència, per abandonament, per contacte sexual no consentit, per vulneració de drets fonamentals, per poca priorització sobre les necessitats que manifesten o per manca de respecte de la seva experiència acumulada.

L'objectiu d'aquest dia és proporcionar a les comunitats de tot el món una oportunitat per promoure una millor comprensió dels maltractaments que pateixen les persones grans mitjançant la sensibilització sobre els processos culturals, socials, econòmics i demogràfics que els afecten.

I com que és possible que moltes persones grans no atinin a defensar-se per si mateixos, creiem que és molt important manifestar des del Consell de la Gent Gran de Sant Cugat, el compromís tant de l'Ajuntament com de les entitats, a fer tot el possible per eliminar els estereotips i els estigmes sobre l'envelliment i a estimular dinàmiques familiars sanes que permetin construir ponts intergeneracionals que portin a eliminar i prevenir el maltractament en la vellesa.

CONSELL DE LA GENT GRAN DE SANT CUGAT



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.