Davant la moció del PPC a Sant Cugat i al Parlament, LEC


  • Comparteix:

marc.tolra

Marc Tolra


Publicat: el 24/feb/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Tots els santcugatencs sabem què deia i com es va defensar per part del grup municipal del Partit Popular Català (PPC) la seva moció 'per a garantir el dret a l'escolarització en llengua castellana a les escoles de Sant Cugat'. Subscric les mateixes percepcions que Guim Pros ha expressat en l'espai d'opinió d'aquest mateix mitjà i la intervenció d'Ignasi Bea al ple del mes de febrer. En conseqüència, no afegiré res més.

Tot i així, com a estudiant de Dret i futur jurista, aposto per a anar a les fonts, en aquest cas, la llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació. A continuació, transcric exactament els articles que citaren CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP al Ple del Parlament de Catalunya del passat dijous 19 de febrer per a la defensa de la immersió lingüística:

Títol II
Del règim lingüístic del sistema educatiu de Catalunya
Article 9
Règim lingüístic
1. El règim lingüístic del sistema educatiu es regeix pels principis que estableix aquest títol i per les disposicions reglamentàries de desplegament dictades pel Govern de la Generalitat.
2. Correspon al Govern, d'acord amb l'article 53, determinar el currículum de l'ensenyament de les llengües, que comprèn els objectius, els continguts, els criteris d'avaluació i la regulació del marc horari.

Article 11
El català, llengua vehicular i d'aprenentatge
1. El català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu.
2. Les activitats educatives, tant les orals com les escrites, el material didàctic i els llibres de text, i també les activitats d'avaluació de les àrees, les matèries i els mòduls del currículum, han d'ésser normalment en català, excepte en el cas de les matèries de llengua i literatura castellanes i de llengua estrangera, i sens perjudici del que estableixen els articles 12 i 14.
3. Els alumnes no poden ésser separats en centres ni en grups classe diferents per raó de llur llengua habitual.
4. En el curs escolar en què els alumnes iniciïn el primer ensenyament, les mares, els pares o els tutors dels alumnes la llengua habitual dels quals sigui el castellà poden instar, en el moment de la matrícula, i d'acord amb el procediment que estableixi el Departament, que llurs fills hi rebin atenció lingüística individualitzada en aquesta llengua.

Tal com em va dir una persona, l'opinió de la qual aprecio molt, al llarg dels 80 'mai no m'hauria pensat que podríem discutir sobre la independència de Catalunya, però alhora que haguéssim de defensar l'escola catalana'. Tot dit.

MARC TOLRÀ és estudiant universitari



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.