El 'xec nadó' serà una realitat a Sant Cugat


  • Comparteix:

estrella.salanova

Estrella Salanova

Regidora del PP de Sant Cugat


Publicat: el 23/nov/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En aquest darrer ple del mes de novembre es va aprovar una moció que vam presentar des del Grup Municipal del Partit Popular, per implementar durant aquest mandat el 'xec nadó', una línia d'ajuts dirigits a les famílies amb l'objectiu de fomentar la natalitat a Sant Cugat.

Com a partit, una vegada més, mostrem el nostre ferm i infrangible compromís amb les famílies, tal com ens vam comprometre a fer i així ho estem fent, tant amb aquesta moció, com fa un parell de mesos, recuperant les bonificacions a l'IBI per a les famílies nombroses. Les polítiques dirigides a donar suport les famílies santcugatenques són i seran el nucli central de la nostra acció municipal durant tot el mandat.

Fa anys que la tendència del nombre de naixements és negativa a Catalunya, més concretament en els darrers 15 anys s'han reduït un 36%. A més, l'edat mitjana de la maternitat també va en augment, arribant fins als 32,6 anys de mitjana l'any 2022.

A Sant Cugat també patim aquesta tendència negativa, on el total de naixements s'ha reduït de 1.042 al 2005 fins als 751 l'any 2022, un 28% menys, tot i que la població del municipi ha augmentat en 25.000 persones en el mateix període.

Des del Partit Popular defensem que les administracions han d'estar al costat de les famílies i posar tots els mitjans disponibles per revertir el creixement demogràfic negatiu actual, un dels principals reptes que tenim com a societat.

Creiem que les polítiques que fomentin la natalitat han de ser molt transversals i han d'afectar a diversos aspectes de la vida quotidiana dels ciutadans. La precarietat laboral, l'accés a l'habitatge, l'endarreriment de l'edat d'emancipació dels joves, la conciliació laboral o l'accés a l'educació són factors que afecten al benestar de les famílies i dels seus membres i incideixen en la xifra de natalitat.

Pensem que una de les mesures per fomentar l'augment de la natalitat és posant a disposició de les famílies eines com el 'xec nadó', un ajut econòmic per a aquelles mares que tenen un fill i que, al nostre entendre, ha de tenir un caràcter quant més universal millor, però sempre establint uns llindars de renda no massa exigents per tal de dirigir efectivament l'ajuda a qui més la necessita.

Actualment, la Generalitat de Catalunya ofereix un ajut en aquest sentit de 650 euros per naixement, adopció, tutela o acolliment i de 750 euros per a famílies nombroses o monoparentals, lluny dels fins a 2.500 euros que ofereix la Junta de Castella i Lleó o els 14.500 euros de la Comunitat de Madrid.

Amb l'aprovació de la implantació del 'xec nadó', l'Ajuntament de Sant Cugat oferirà un ajut a nivell municipal que complementarà l'ajut autonòmic, tal com ja estan fent altres ajuntaments d'altres indrets d'Espanya, com ara Majadahonda, que atorga en un pagament únic de 1.000 euros o 1.300 a famílies nombroses i monoparentals; o Pozuelo, que atorga fins a 2.500 en un pagament únic.

Estarem d'acord que existeixen diversitat de mesures que els governs autonòmic i central, amb molts més recursos, poden impulsar per augmentar la natalitat, i és el nostre deure proposar-les, així com també reclamar la seva millora i ampliació de les que ja s'apliquen.

Mentrestant, i a nivell local, des del Grup Municipal Popular hem volgut posar el nostre petit gra de sorra amb aquesta moció d'implantació del 'xec nadó', que ja aprovada pel ple municipal, serà una realitat a Sant Cugat ben aviat.

ESTRELLA SALANOVA CASAJUANA és Regidora del PP de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.