El Premi de Poesia, en un desert


  • Comparteix:

sam.abrams

Sam Abrams


Publicat: el 26/mai/08
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Que el premi de poesia Gabriel Ferrater de Sant Cugat hagi quedat desert enguany és un fet que s'ha d'interpretar de dues maneres força oposades.

ESCOLTA-HO

Per un costat, evidentment és un triomf del bon gust i de la honradesa perquè els membres del jurat han votat lliurement, sense condicionants o pressions, sense cap més objectiu que fer la seva feina d’avaluar els originals presentats al premi.

Però per l’altre costat, evidentment és un fracàs perquè no pot ser que un premi amb un nom tan important, un premi tan ben dotat econòmicament i un premi publicat per una editorial de prestigi sigui incapaç d’atreure un original prou digne per merèixer el guardó.

En definitiva, sigui com sigui, el fet de deixar el premi desert representa un punt d’inflexió en la trajectòria del certamen i hauria de suscitar reflexions sanes sobre la seva direcció, gestió i funció. Pel meu gust és un premi una mica estrany perquè no té una línia clara i coherent d’actuació

També la gestió del premi és estranya a partir del moment que quatre dels cinc membres del jurat estan estretament vinculats a l’editorial que publica l’obra premiada, quan normalment les editorials solen posar una o màxim dues persones de confiança en el jurat tradicional de cinc membres. A més, no s’entén gens que no formin part del jurat algunes de les persones que més saben de l’obra de Gabriel Ferrater com ara Marta Pessarrodona, que viu a Mira-sol Alt, i Pere Ballart i Jordi Julià, professors de teoria literària de la Universitat Autònoma de Barcelona, literalment a cinc minuts de la nostra ciutat.

També cal dir que a la nostra ciutat viuen poetes de la talla de Lluís Calvo i Rodolfo Häsler que són excel·lents jutges de la poesia actual. I finalment aquest premi s’ha desviat del que hauria de ser la seva funció de promoure el record de l’autor de “Les dones i els dies” perquè les obres guardonades fins ara no tenen pràcticament res a veure amb la teoria estètica i l’obra poètica de Gabriel Ferrater. Potser ara ha arribat el moment de consultar a la Comissió Ciutadana que va fer néixer aquest premi de cara a replantejar-lo.

Sam Abrams
POETA I TRADUCTOR



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.