Ja no ens separaran per zones tarifàries


  • Comparteix:

marc.tolra

Marc Tolra


Publicat: el 25/set/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El 20 de setembre l'Ajuntament de Sant Cugat va resoldre una reivindicació històrica que molts santcugatencs i moltes santcugatenques defensàvem des de feia anys: les tarifes dels FGC. Posem-nos en antecedents. Sant Cugat, com Sabadell i Terrassa, s'inclou dins la zona 2 del sistema tarifari integrat. Per tant, si vas a les capitals de la nostra comarca has de pagar 9,80 euros (1 zona) però si et dirigeixes a Barcelona, com que has de travessar una d'aquestes, el cost és de dues zones (19,40 euros). Cal dir que aquests preus són els de la T-10, no pas els d'un sol trajecte.

La queixa venia donada pel fet que Sant Cugat és dins de la zona 2 i que alguns municipis de l'Àrea Metropolitana que, per distància, són més lluny de Barcelona que la nostra ciutat, són dins de la zona 1 i han de pagar substancialment menys.

L'any que ve, els dos paràgrafs anteriors s'aniran a la brossa perquè les autoritats ho han solucionat. El govern i l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) crearan la T- Mobilitat. El dia 20 de setembre, l'Ajuntament va afegir el transport públic local a aquest sistema. D'altra banda, es va crear l'alternativa de ser a la zona 1, segons l'alcaldessa.

No és que la Generalitat, i més concretament, el Departament de Territori i Sostenibilitat hagin inclòs la ciutat a la zona 1; el que han fet és reformar de cap a peus el sistema. Tot el transport públic de l'Àrea Metropolitana quedarà recollit en la T - Mobilitat (per això Conesa va haver d'incloure el transport públic urbà santcugatenc) i, d'aquesta manera, aconseguirem ser de l'actual zona 1. Barcelona i rodalies seran més igualitàries i ja no ens separaran les zones.

L'altra lectura, tot i que jo crec que per a la ciutat és secundària, és l'avançament tecnològic que es farà amb el nou sistema: tots els abonaments actuals seran substituïts per un sol títol que tindrà un xip electrònic de validació sense contacte. És evident, doncs, que tota la maquinària s'haurà d'adaptar als nous canvis.

En definitiva, Sant Cugat ha sortit guanyant amb el nou sistema ideat pel Govern i l'ATM, que esmena tots els desajustos que hi ha actualment. Em provoca una gran satisfacció veure com les peticions de l'Ajuntament són escoltades i valorades pel Departament i que aquest actua en conseqüència. En aquests temps també vull destacar el valor d'aquestes relacions institucionals, tan mancades quan ens referim a les relacions entre la Generalitat i el govern espanyol; i no és pas culpa dels primers.

MARC TOLRÀ és estudiant



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.