Els experts preveuen nivells de pol·len 'per sobre de la mitjana' aquesta primavera


  • Comparteix:

Els investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) preveuen que els nivells de pol·len i espores a l'atmosfera estaran per sobre de la mitjana, tot i que arribaran més tard de l'habitual. De fet, aquest any les pol·linitzacions hivernals ja han començat amb retard pel fred i les nevades i les pluges de febrer i de març. Els experts també apunten que cal tenir en compte aquests pronòstics ja que es calcula que, del més d'un milió i mig de persones que pateixen al·lèrgies a Catalunya, un 40% ho són al pol·len.

Aquests indicadors fan que els investigadors de la XAC prevegin una primavera complicada per a les persones que pateixen alguna patologia al·lèrgica respiratòria, una població que s'ha duplicat en els últims 15 anys. Ho ha explicat a Cugat.cat la coordinadora de la xarxa d'investigadors, Jordina Belmonte.

Jordina Belmonte

Pel que hem vist fins ara de temperatures i precipitacions cal preveure que podríem superar les mitjanes. Preveiem que no seran històriques. El que podria passar és que parietaria, gramínies, blets... enlloc de pol·linitzar al juny, ho facin al juliol o l'agost.


Aquesta previsió, però, podria canviar si no es compleixen els pronòstics meteorològics. De moment els experts preveuen una primavera càlida i amb els nivells habituals de precipitació.

El pol·len més abundant prové de les cupressàcies, com els xiprers, els plàtans, la parietària, l'olivera i les gramínies. En qualsevol cas, la XAC alerta de l'agreujament de les característiques al·lergògenes del pol·len en els últims anys especialment a les ciutats; per factors com la contaminació i el canvi climàtic.

Els nivells de pol·len es poden consultar, actualitzades cada setmana al web de la XAC.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.