Sant Cugat té gairebé tantes immobiliàries com oferta de pisos per llogar

La falta d'oferta afecta directament al preu del lloguer a Sant Cugat, un dels més alts de Catalunya


Temes relacionats

Sant Cugat és la ciutat gran amb el lloguer més car de Catalunya (10/mar/23)

El lloguer a Sant Cugat: 1.240 euros al mes de mitjana, el doble que a Rubí ( 7/mar/23)


  • Comparteix:

Imatge d'una aplicació de cerca d'habitatges / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'una aplicació de cerca d'habitatges / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat té un problema amb el lloguer: molta demanda i poca oferta. Tan poca com que al municipi hi ha com a mínim més d'un centenar d'immobiliàries i l'oferta accessible a través d'aquestes o de portals web no supera els 200 immobles, segons càlculs de Cugat Mèdia. Aconseguir un habitatge de lloguer a Sant Cugat s'ha convertit en gairebé un càsting si s'opta pels canals habituals. De fet, tot i que a la ciutat l'oferta accessible és d'uns 200 immobles, a l'any es formalitzen uns 2.000 contractes de lloguer. És a dir, la gran majoria dels contractes s'aconsegueixen per altres vies i ni tan sols requereixen publicitar-los. Immobiliàries de la ciutat expliquen a aquest mitjà els motius d'aquesta situació.

Amb el creixement de la ciutat, el parc immobiliari també ha augmentat, però són pocs els habitatges que es posen a lloguer, o només en són visibles una petita part. "És un mirall que no reflecteix bé la realitat", apunta el gerent de Fincas Cano & Pujol, David Cano, qui estima que el 70% de la seva oferta no està publicitada perquè ja s'ha llogat abans d'haver-la d'ofertar.

Tot i que és difícil poder concretar amb exactitud el mercat global de lloguer a Sant Cugat, el volum de contractes formalitzats durant el 2022, a través de les fiances, evidencien aquest biaix entre l'oferta pública i la realitat.



A això se suma una oferta especialment reduïda per a un municipi de la mida de Sant Cugat. "Estem a mínims històrics i hi ha poca rotació", explica a Cugat Mèdia el director general d'Amat Immobiliaris, Guifré Homedes. La problemàtica rau en molta demanda i poca oferta, que provoca que el mercat "sigui car i estigui saturat", com alerta també el comercial de Finques Calvo, Xavier Zambudio.

Una visió compartida per totes les immobiliàries consultades per Cugat Mèdia sobre un mercat local de lloguer que està tensat per diversos motius i que pronostiquen que no millorarà.

Oferta i demanda

L'urbanisme de Sant Cugat -cases i pisos baixos- explica en part aquesta oferta escassa, però altres condicionats agreugen la situació. La comercial de la immobiliària Feliu Franquesa Cesca Dios explica que un dels motius és la falta de cultura del lloguer. Són molts els que consideren que "llogar és tirar els diners" i per això menys propietaris han optat per aquesta via.

A més, la regulació en el seu moment dels lloguers ha desmotivat els petits inversors, com apunten tant des de Feliu Franquesa com Amat Immobiliaris, així com des de Finques Calvo, que asseguren que el 80% dels preus es troben per sota del preu marcat per la Generalitat. De fet, concreta Zambudio, Sant Cugat atrau més per viure que no pas per invertir, però en tot cas, qui ho fa són principalment petits inversors locals en comptes de grans inversors, ja que el marge de benefici és menor.

Ho destaca també David Cano, de Fincas Cano & Pujol, ja que els inversors de Sant Cugat "no busquen una alta rendibilitat, sinó un mercat estable".

L'altra cara de la moneda és la demanda de lloguer, que no ha deixat de créixer i encara ho farà més, avisen des de les immobiliàries de la ciutat. D'una banda, la tensió de mercats com el de Barcelona es trasllada a Sant Cugat, sumat als nous veïns estrangers atrets per les empreses instal·lades al municipi. De l'altra, l'increment dels tipus d'interès, que encareixen les hipoteques i deixen fora d'aquesta opció una part de la població que ha d'optar pel lloguer.

Amb tot plegat, aconseguir un lloguer a Sant Cugat esdevé una prova de cara als propietaris. "És com un càsting", diu Cesca de Dios, de Feliu Franquesa, qui explica que els propietaris es fixen no només amb la solvència econòmica, sinó també en el tarannà del possible llogater.

Fins i tot, reconeixen des de Fincas Cano & Pujol, que fa certa "vergonya", ja que hi ha candidats a llogaters que envien cartes, fotografies i tot el que faci falta . I és que aquells que lloguen, explica David Cano, s'hi fixen més en el perfil dels llogaters, mentre que la venda d'immobles és una transacció econòmica més freda.

La responsable dels lloguers de Finques Calvo, Helga Mas, ho atribueix a la mala experiència d'alguns propietaris i a la inseguretat jurídica.

A aquesta mena de càstings se sumen les llistes d'espera, un dels motius pels quals bona part de l'oferta no és accessible i queda en mans dels mateixos propietaris o dels administradors de finques, com destaca la comercial de Feliu Franquesa, Cesca Dios.

Preus



Aquesta situació ha generat un increment dels preus del lloguer que ha assolit el seu rècord històric aquest 2022. Els 1.240 euros de mitjana mensual situen Sant Cugat com el municipi de més de 50.000 habitants de Catalunya més car. El de Sant Cugat no és un cas únic, ja que la resta de municipis de l'entorn també veuen incrementats els preus; però la ciutat presenta preus molt per sobre de la resta de localitats properes.



Incidir en el mercat

El sector immobiliari local coincideix en una de les vies de solució a aquesta situació: Caldria doblar el parc per donar-ne resposta.

Una de les opcions és a través del parc públic. Promusa compta ara mateix amb uns 600 habitatges de lloguer (general, gent gran, joves i emergències socials), dels quals uns 540 són de propietat municipal i la resta de promotors privats. A més, la borsa de privats que gestiona l'empresa pública compta amb una vuitantena d'immobles.

Des d'Amat Immobiliaris, Guifré Homedes apunta també cap a solucions creatives, com reconversió de locals comercials en habitatge, i incidir en la lentitud de l'administració que afecta el ritme de construcció.

Bona part del sector també opta per incrementar la seguretat jurídica dels propietaris. Dios, de Feliu Franquesa, assegura que hi ha propietaris que prefereixen tenir els pisos buits per estalviar-se problemes.

Ubicació de les immobiliàries de Sant Cugat










David Cano

És un mirall que no reflecteix bé la realitat. Nosaltres el 70% dels pisos que tenim ni tan sols surten publicats.

Cesca Dios

Com hi ha tanta demanda, hi ha un mercat que no es veu. L'administració de finques és la primera que sap que un pis està lliure i hi ha llistes d'espera.

Guifré Homedes

Una de les formes per abaixar la tensió és posar més oferta des de l'àmbit privat i el públic. Hi ha altres opcions més creatives com fer una reconversió de locals buits en habitatge.

Xavi Zambudio

El preu de venda és tan alt i la inversió no surt rentable amb el lloguer que perceps. els inversors grans prefereixen altres mercats. A Sant Cugat son principalment petits inversors del municipi.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.