El govern de l'EMD de Valldoreix deixa de confiar en Juanjo Cortés

El president Puig i la presidenciable Herrada han defensat que han governat "per a tothom"


  • Comparteix:

La roda de premsa per valorar el mandat de l'EMD de Valldoreix / Foto: Cugat Mèdia

La roda de premsa per valorar el mandat de l'EMD de Valldoreix / Foto: Cugat Mèdia

El govern de l'EMD de Valldoreix ha deixat de confiar en el tècnic de protocol i participació ciutadana, Juanjo Cortés, per les seves declaracions durant l'acte públic de presentació com a presidenciable que va tenir lloc dissabte passat. Els membres del govern consideren que la posició del candidat de Valldoreix Plural és 'èticament reprovable' i esperen que en iniciar la campanya agafi l'excedència, tot i que no li demanaran. Per altra banda, el president de l'administració descentralitzada, Josep Puig, i els vocals del govern han fet una repassada del mandat, donant importància a la solvència econòmica de l'administració i als projectes que s'han tirat endavant. A més, la candidata de Junts i actual vocal, Susana Herrada, ha negat 'qualsevol pacte secret' amb Ciutadans per aprovar els pressupostos de 2022.

"No governem per als nostres, governem per a tothom". Ha estat la defensa del govern davant la crítica del presidenciable per Valldoreix Plural, de qui se senten decebuts per ser una "persona propera i de confiança". A més, han retret que estigui "utilitzant informació de l'EMD en benefici propi" i entenen que en començar la campanya electoral agafi una excedència del seu lloc de treball, tot i que no li ho demanaran. Cortés, quan es va a donar a conèixer la seva candidatura, va assegurar que mantindria el seu càrrec "fins que passi de treballador a president".

Un dels eslògans de presentació de la campanya de Juanjo Cortés és crear un teixit de participació ciutadana més fort a Valldoreix. Els membres del govern de l'EMD s'han mostrat força sorpresos amb aquesta declaració en l'acte de Valldoreix Plural. "Cortés és el tècnic de participació ciutadana i potser podia haver reflexionat amb el treball fet aquests anys", ha dit Herrada. Davant la crítica de la coalició d'esquerres, que va qualificar el govern actual com a "desgovern", la presidenciable de Junts ha expressat que l'oposició ha estat "inexistent" aquests quatre anys.

Balanç de mandat

El president de l'EMD, Josep Puig, ha fet un repàs dels diferents projectes que s'han dut a terme al llarg de la legislatura. Alguns exemples que ha citat han estat la instal·lació de plaques fotovoltaiques als edificis públics de l'entitat, l'aparcament per a bicicletes a l'estació dels ferrocarrils, l'ampliació al carrer del Nard, l'aprovació del projecte per fer un aparcament a Can Cadena o l'ampliació de l'Escola de Música i l'entrada de Valldoreix a formar part del parc natural de Collserola.

Tanmateix, des del govern lamenten que no s'hagi concretat encara el projecte de l'avinguda del Baixador. Malgrat que ja s'ha fet l'aprovació inicial del projecte d'urbanització, el president, Puig ha criticat "la falta d'interès per part de l'Ajuntament de Sant Cugat" per arribar a un acord econòmic que "solucioni un problema que afecta els veïns de Valldoreix". Com a aspecte positiu, segons el govern de l'entitat municipal, han assenyalat que s'ha dotat un pressupost d'entre 10 i 11 milions per poder renovar tot el clavegueram de Valldoreix, que hauran de rebre l'aprovació per part de la Diputació.

Les queixes cap a l'administració pública també han girat entorn de la seguretat ciutadana, ja que Puig ha explicat que s'han trobat la porta tancada a poder demanar "més policies i mètodes de control de la velocitat". El president de l'EMD ha recordat que una de les demandes al llarg del mandat era instal·lar la comissaria descentralitzada de la Policia Local a Valldoreix, cosa que "no ha estat possible per la gestió ineficient de l'Ajuntament". Puig considera que la vila "no té el nombre necessari de policies per població i territori".

L'entitat municipal està sanejada econòmicament, segons la vocal Muñoz

En termes econòmics, la vocal Lluïsa Muñoz (representant del PDeCAT al grup de Junts), ha afirmat que l'administració està "sanejada econòmicament i té la suficient solidesa per assumir inversions". La vocal, que es va incorporar al plenari i al govern el mes de juny, ha explicat com en el primer mandat es van trobar uns deutes que "pujaven fins als dos milions d'euros i que s'ha reduït fins a 30.000 euros". A part de recalcar que en els darrers anys s'han aprovat sempre els pressupostos a temps, tot i "governar en minoria", Muñoz ha ressaltat que l'entitat municipal paga als proveïdors en un termini mig de 3,8 dies. Els pressupostos de 2022 es van aprovar amb el suport del vocal de Ciutadans, tot i que el govern ha negat que hi hagués "un pacte secret" i que sempre busquen "sinergies i consensos per millorar Valldoreix".

La cultura i l'esport, base per assegurar el futur de Valldoreix

L'aposta per fomentar i potenciar la cultura a Valldoreix ha estat un dels pilars del govern de l'entitat municipal, segons els vocals. El 2019 es va encetar el cicle de concerts a Can Monmany, que abans es feia al Castell de Canals, on es va començar la intervenció arqueològica l'any 2020 i que ara, iniciaran un projecte de tancament per protegir l'accés. El teatre amateur i professional, el cinema o l'ampliació horària de la biblioteca Vall d'Or són altres dels reclams que ha fet el govern la darrera legislatura.

L'EMD ha destacat dos projectes de finançament que ha dut a terme durant el darrer mandat. Primer, la subvenció de 20.000 euros que es reparteixen entre diferents entitats esportives com el World Tennis Tour-Vila de Valldoreix o el Rafa Nadal Tour del Club Esportiu Valldoreix. Després, el consistori valldoreixenc ha anunciat que "assumirà el cost del lloguer de les instal·lacions esportives de l'escola Àgora, on entrenen i juguen els equips de futbol del Valldoreix FC", ha afirmat Bernat Gisbert. El vocal de Junts ha afirmat que no veia "just" que fos l'única entitat esportiva que assumís aquest cost. Gisbert ha agraït l'ajuda de la vocal d'economia, Elena Degollada, que va morir l'abril passat, qui va fer la gestió amb l'Ajuntament de Sant Cugat.

El govern de l'EMD ha assegurat que si han escoltat i pres decisions segons les preferències dels joves

Arran de la crítica del presidenciable per Valldoreix Plural davant "l'absència de participació del jovent per elaborar el Pla de joventut", el govern de l'EMD ha negat que no és comptés amb aquest col·lectiu. El vocal de Joventut, Bernat Gisbert, ho ha qualificat de "mentides per a la campanya electoral". "Vam fer enquestes entre els alumnes de l'Institut Arnau Cadell, per conèixer les problemàtiques i elaborar el Pla de Joventut", ha explicat. A més, l'escola pública rep una subvenció a l'AFA de 5.000 euros en cultura i 2.000 euros en esports.

La regidoria de Joventut, després d'analitzar les problemàtiques i queixes rebudes en les enquestes, ha posat un servei d'atenció psicològica per als alumnes. A més, de cara a la propera Festa Major, des de l'EMD han anunciat els concerts de Mariona Escoda (guanyadora del concurs Eufòria) i de Buhos. Tot això, ha explicat Gisbert, s'ha fet escoltant la petició del jovent.




Susana Herrada

Em vaig adonar que m'equivocava. No és ètic que una persona de l'EMD, tan proper, sigui candidat. Que s'utilitzi la informació de dins de l'EMD, millor no dir l'adjectiu...

Susana Herrada

Amb pactes i buscant sinergies i consensos amb temes per la governabilitat de Valldoreix perquè per a nosaltres és la prioritat perquè no només governen pels nostres sinó per tots



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.